Durga Dhal fra Hari Giri





Sadhu baba Hari Giri fra Vashisht i Indien lærte mig at lave Durga Dhal.
Han fortalte om de forskellige ingrediensers helende krafter.
Navnet stammer fra gudinden Durga som betyder den uovervindelige og styrke.
Hende der hjælper i de vanskeligste situationer.

Lav Durga Dhal i en god stor gryde.

2 kopper røde split linser koges op i 3 kopper vand i 2 minutter
Si vandet fra og rens efter. 

Det er vigtigt fordi linser og bælgfrugter indeholder syre 
og det er måden at udskylle syren på. 
Kropsligt betyder den udskyldning mindre stivhed i alle led. 
Ret godt når vi laver bøjelig yoga og sidder meget.

Tilsæt 4 kopper frisk vand og 2 tsk gurkemeje
Lad det koge på svag varme i 30 min.

Gurkemeje renser alt vand.
 Både indeni grønsager, i vandet det ligger i og indeni kroppen, når vi spiser maden.

Skær og tilsæt 5 kartofler i stykker 
Findel et ingefær på størrelse som en tommelfinger
Lad det koge i 10 minutter.

Ingefær hjælper på reumatiske lidelser og stivhed

4 gulerødder og 3 tomater snittes 
1/2 tsk cayenne 
De tre ingridienser tilsættes samtidig
Koges i 10 minutter mere.

Cayenne ophæver de skadelige bivirkninger fra natteskyggeplanter, 
såsom tomat og kartoffel.

Tilsæt 2 kopper frosne ærter
1 dåse kokosmælk
Koges i 10 minutter mere.

Stød 2 tsk sennepsfrø, 2 tsk. spidskommen og 4 hele kardemomme
Varm en lille pande op med 1 spsk. kokosolie og steg krydderiblandingen i 1 minut.

Vær tilstede opmærksomt her.
Spændende at snuse ind, hvordan planteterpentinen udskilles som dampe fra krydderierne.

Tilsæt krydderblandingen.
Smag til med salt og peber og lad det varme igennem en sidste gang.

Tilsæt et bundt friske koriander, timian eller persille efter egen smag.

Sluk og lad det stå 1/2 time, så smages det 
Lykken er Durga dhal.

Durga dhal sammen med kogte brune ris som tilbehør komplementerer.
 Det betyder at vi optager alle proteiner, næringsstoffer og at råvarerne ophøjer hinanden.