Stenalder bageri for veganere - glutenfri


3 spsk. husk (psyllium) loppefrøskalle pulver + 1 1/2 kop eller 3.5 dl vand

1 kop / 200 g hasselnødder
1 kop / 200 g sesamfrø
2 kop / 300 g afskallede hampefrø
2 kop / 300 g solsikkekerner
1 kop / 100 g gyldne hørfrø / linoliefrø
1 kop / 200 g cashewnødder
2 tsk. havsalt
6 spsk. / 1 dl smeltet koldpresset kokosolie + ekstra til smøring panden eller koldpresset olivenolie.

Du kan også tilføje rosiner og gojibær.
Du kan tilføje krydderurter så brødet passer til din egen smag. Jeg foreslår kardemomme pulver, gerne friskstødt.

Bland husk/loppefrøskaller  mellem kernernefør vandet iblandet så du undgår klumper og lad det hele sætte sig.
Opvarm helst linoliefrøene i lidt varmt vand - nok til at det bliver til klister.

Du kan enten sende kerner og frø gennem hakkeren eller lade være.
Tilføj lidt boghvedemel hvis dejen er for lind. Jeg foretrækker kikærtemel.

PS. Du får den bedste nytte ud af kerner og nødder når du har lagt dem i blød først. Iblødsættelse starter en magisk transformation i hver kerne. Op til 48 timer er fint når du bare husker at skifte vand regelmæssigt.

Bages i form eller som boller. Forvarm ovnen til 175 grader.
Bagetiden er helt præcis: til det er færdigt. Og det afhænger jo af ovn, temperatur, vandindhold, om kernerne er hele, hvor højt dejen sider, og om den er formet som brød, boller eller kiks.